19.05.2018 - POHOD OKOLI KUMA

Živalski svet

Pester rastlinski svet pa nudi ugoden življenjski prostor tudi za živali. Neredko na sprehodu srečamo srno, jelena, muflona, gamsa, poljskega zajca ali celo divjo svinjo. Te kraje prečka tudi rjavi medved, ko se seli iz Dolenjske ali iz Kočevskega proti severni Sloveniji. Najdemo tudi kuno zlatico in kuno belico, hermelina, malo podlasico, dihurja, veverico in polha.

Marsikateri lovec se še spomni srečanja z največjo gozdno kuro v Sloveniji, veličastnim divjim petelinom, ki pa je po letu 1989 izginil s kumskih pobočij. Med drugim tu živijo še gozdi jereb, sokol selec, kragulj, navadni skobec, sršenar, navadna postovka, lesna sova, ob Savi čaplje, črna liska in veliki kormoran.

Posebnost pa je vsekakor KUMSKI JAMSKI BREZOKEC (Anophthalmus schaumi kumensis), endemitska živalska vrsta, ki nosi ime po Kumu. Je majhen, neznaten, hrošček, ki v dolžino meri celih pol centimetra. Je slep, živi skrito v razpokah jam in pod kamni. Če odmaknemo kamen, hrošček hitro steče v varno vlažno in temno zavetje prsti. Sicer na Kumu in njegovi okolici živi več kot 1500 znanih vrst hroščev. V planinskem domu na Kumu je Biološki inštitut iz Ljubljane uredil naravoslovno zbirko hroščev s kumskega področja.

Kumski brezokec Kumski_vintgar (5) Kumski_vintgar (4)