19.05.2018 - POHOD OKOLI KUMA

Rekreacija

Posavsko hribovje deli globoko zarezana struga reke Save na dva dela, danes se bomo odpravili v južni del, kjer na Kumu hribovje doseže najvišjo točko. Nič čudnega torej, če ga nekateri imenujejo zasavski ali celo dolenjski Triglav.

Pot se začenja v nič kaj prijetnem okolju Savske doline. To nas bo vzpodbudilo, da se bomo hitro odpravili v višave. Do tja pa nas čaka naporna, strma pot, kar nam že na začetku jasno pove prometni znak z dvomestnim številom pri označbi naklona. Med vzpenjanjem skozi gozd se nam pogled izpod drevesnih krošenj vedno znova ustavi na betonski pošasti, ki prebada nebo Savske doline. V vasi Dobovec se začetna strmina malo poleže, saj leži na ozki terasi. Ta je zapuščina nekdanje Save, ko je pred nekaj milijoni let šele začenjala svoje vztrajno odnašanje kamnin. S skrbno obdelane in naseljene terase se vse do vrha Kuma dviga enakomerno, manj strmo pobočje. V glavnem ga porašča gozd, uglednejše lege v položnih dolinicah pa košnja ohranja travnate.

Planinske poti na KUM (klik)

Ti travniki so tudi turistično izkoriščeni. Včasih je delovalo smučišče Lontovž, malce nižje pa deluje Smučišče Trotovnik  (Smučarsko društvo Kum-Dobovec), ki ureja tudi edino tekaško progo v Zasavju.

Nad Lontovžem nas vse do vrha spremlja gozd. Na 1220 metrov visokem Kumu se znajdemo na manjši čistini. Na njej je precejšna gneča, saj kar se objektov tiče. Najbolj je vpadljiv visok TV oddajnik, saj je cerkev svete Neže kljub dvema zvonikoma precej nižja, v njeni senci pa se plašno skriva planinski dom. Nekoč sta na dvoglavem vrhu stali dve cerkvici, vendar je pred štirimi desetletji cerkev svetega Jošta prepustila mesto oddajniku. Božjepotna cerkev sv. Neže občasno na visoki vrh pritegne množice ljudi. Najbolj svečano je na zadnjo avgustovsko nedeljo, ki jo imenujejo kar kumska ali Jernejeva, ko se zberejo številni verniki z vseh strani neba.

Vrh Kuma

Dolenjski Triglav, na katerega se lahko povzpnemo peš po markiranih poteh prek Čebulove doline, iz Hrastnika, preko Škratove doline, iz Radeč, iz Podkuma in iz Zagorja, morda s kolesom po eni izmed kolesarskih poti, ali pa kar z avtomobilom po lokalni cesti. Na vrhu nas pozdravi cerkvica sv. Neže z zvonikom, RTV oddajnik in planinska koča. Po deževnerm dnevu pa ne smemo pozabiti čudovitega razgleda na Triglav in vso Slovenijo.

Kolesarske poti

Trboveljska kolesarska trasa 4, Trbovlje – Kum (klik)

Trboveljska kolesarska trasa 6, Dobovec (klik)